Blogi

« aihelistaan

Mestaripelimanni ehdokkuus


 • nimimerkki

  Juhani Niskanen

  31.3.2024 klo 13:05
  Hyvä huuliharppuväki!

  Sain viestin ”yllättäen ja pyytämättä”: Suomen Huuliharpistien hallitus oli nimennyt minut mestaripelimanni ehdokkaaksi. Kiitän siitä. On suuri kunnia olla mukana valinnassa huuliharpistien edustajana, vaikka ehdokkuus ei välttämättä johtaisikaan nimittämiseen. Aivan kuten elokuvan Jussi-palkintojen saajiksi ehdokkaita on useita, kaikille ei pystiä jaeta. Mutta kaikki ehdokkaat on ”karsinnassa” todettu kelvollisiksi sen saamaan.

  Mestaripelimanniksi nimittämisen vaatimuksena on kolme pointtia: perinteinen soittotaito, runsas ohjelmisto tai muut merkittävät ansiot, joilla edistänyt kansanmusiikkia ja sen harrastamista. Tiedän että huuliharpistien joukossa on monia kriteerit täyttäviä pelimanneja.

  Kuten lähes kaikki pelimannit, olen minäkin opetellut lapsena soittoa ilman kenenkään opastusta tai neuvoja; huuliharppu on väärin päin kädessä ja väärässä kädessä! Niinpä jokaisella itseoppineella on oma tunnistettava, omintakeinen, persoonallinen tyylinsä soittaa.

  Perinteinen pelimannityyli huuliharpun soitossa tarvitsee kaikkien huuliharpistien ja pelimannien tuen ja myötävaikuttamista soittoharrastuksen säilymiseksi ja perinteen jatkuvuuden varmistamiseksi. Uusi aika tuo uusia muotoja huuliharpunkin soittoon, mutta perinteillä on aina oma tärkeä merkityksensä. Se on luja, koeteltu perusta ja pohja kehitykselle kohti modernia huuliharppumusiikkia.

  Kiitos aloitteen tekijöille Mäntyharjun pojille! Pelimanniterveisin soittaja-veli Juhani

« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Mestaripelimanni ehdokkuus