Blogi

« aihelistaan

Tervehdys Huuliharpistit, nykyiset ja tulevat!


 • Veli-Jussi Lietsala

  18.8.2021 klo 22:03
  Ylläpitäjä on muokannut tätä viestiä.
  Lähetin tämän sähköpostilla kaikille, jotka ovat Suomen Huuliharpistien postituslistalla. Nämä ryhmälähetykset saattavat mennä roskapostiin ja kadota, joten lisään tämän tervehdykseni tänne blokiin. Olen yhdistyksemme uusi puheenjohtaja. Lämmin kiitos luottamuksesta.
  Meillä on tässä, omissa käsissämme, hyvä ja monella tavoin tarpeellinen yhdistys. Suuri kiitos etenkin Mäntyharjun ja Saimaan suuntaan, että olemme järjestäytyneet ja sen tiimoilta on ollut mm festivaaleja sekä kilpailutoimintaa.

  Hyvä yhdistys on sellainen, että se on enemmän kuin osiensa summa. Soittaminen on hieno harrastus ja etenkin kun pääsee soittamaan yhdessä joko orkesterissa tai jammaillessa soittokavereiden kanssa.
  Mielessä on asioita, joita meidän olisi hyvä tehdä. Toivon ja uskon, että jokainen meistä haluaa kehittyä soittajana. Ei tarvitse tavoitella taivaita, vaan opetellaan jotain uutta ja kehitetään omaa tekniikkaamme. Edesmennyt huippukitaristi Peter Green sanoi jotenkin niin, että ei tarvitse soittaa hirvittävän nopeasti, vaan pitää soittaa niin, että tuntuu. Mestaripelimanni Heikki Lahti tapasi sanoa, että ne oikeat äänet eivät tule vahingossa.

  Aikaisemmasta järjestöelämästäni muistan, että monet puheenjohtajat ottivat jonkin teeman yhdistykselle. Ottaisin meille sellaisen, että: Arvostus pitää ansaita.
  Tarkoitan tällä sitä, että huuliharpun arvostusta pitää nostaa sillä, että kehitymme ja kehitämme tekemisiämme. Siihen tarvitaan meitä jokaista ja ennen kaikkea tätä yhdistystämme, Suomen Huuliharpistit ry:tä. Soitetaan kukin tahoillamme, kehitytään ja ollaan sopivasti esilläkin. Yhdistyksemme yhtenä tehtävänä on tuoda huuliharppua esille laajemmaltikin.

  Olen saanut kunnian olla kokoamassa Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla Suurta perinteistä huuliharppukonserttia jo 10 vuotta. Valitettavasti kaksi viimeisinä on peruuntunut koronan vuoksi, mutta ensi vuonna on taas uusi mahdollisuus. Konsertti on ollut hyvä kattaus huuliharpunsoitosta Suomessa. Yhteissoitossa on ollut n 40 soittajaa. Tähdätään tämän osalta ensi kesälle ja tähdätään laatuun.
  Hallituksessa päätimme entisestään lähentää yhteistyötä virolaisten huuliharpistien kanssa. Meillä on naapurissa hienoa osaamista, upeita tyyppejä soittajina sekä ihmisinä. Virossa huuliharpun arvostus on kovemmassa kurssissa kuin meillä Suomessa. Tehdään yhteistyötä ja omaksutaan sellaisia asioita, joita voimme täällä toteuttaa. Tärkeintä on olla avoin ja katsoa eteenpäin.

  Moni meistä voi todeta Kuuselan Kyöstin sanoin: ”Jos en olisi lapsena opetellut, en nyt osaisi soittaa.”
  Tiedän, että kouluihin on viety huuliharppuja ja käyty soittamassa malliksikin. Tällaista on hyvä tehdä edelleen ja myös kartoittaa, kuinka saisimme räätälöityä nettiin opetusta. Olemme yhdistyksenä Suomen Kansanmusiikkiliiton jäsen ja se on jäsenenä Kansalaisfoorumissa, jonka kautta kursseja voisi saada tehtyä. Youtubessa on opetusvideoita. Ne ovat hyviä, mutta opettajan kanssa asiat aukeavat yleensä paremmin. Aloitetaan sellaisella kurssilla, joka on tarkoitettu nuorille. Meillä on mahdollisuus kehittyä myös koulutusjärjestöksi. Näihin voi saada apurahoja, joten yhdistyksen kassaa ne eivät kurita. Peruslinja ei muutu, mutta laajenee ja sitä on mahdollista kehittää.

  Tässä kaikessa tarvitsemme yhdistystämme ja eritoten se meitä. Yritetään jokainen saada siihen lisää jäseniä, etenkin nuoria sekä naisia. Tässä asiassa voimme rinnastaa itsemme urheiluseuraan. Toimintaedellytykset kuihtuvat pois, jos ei ole junioritoimintaa eikä jäsenmaksuja tule tilille. Yhdistyksen tulee osoittaa, että se antaa jäsenilleen vastinetta paljon enemmän, mitä jäsenmaksu on euroissa. Tähän pyritään, pala kerrallaan.

  Saa ottaa yhteyttä

  Veli-Jussi Lietsala
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Tervehdys Huuliharpistit, nykyiset ja tulevat!