Blogi

« aihelistaan

Kuka keksi harmonikan


 • nimimerkki

  Kirjuri

  5.2.2020 klo 13:28
  Ylläpitäjä on muokannut tätä viestiä.
  Kuka keksi harmonikan.
  Ei itse soitinta vaan sanan harmonikka. Noin 150 vuotta siten Suomeen rantaantui palkeista ilman saava näppäimillä soitettava vapaalehdykkäsoitin, joka muualla maailmassa tunnettiin nimellä Acordion tai Acordeon. Elimme silloin fennomanian aikaa ja kaikki piti suomentaa uusilla sanoilla. Nimen antaja ei varmaankaan tiennyt antaneensa uudelle soittimelle nimeksi sama kuin huuliharppu. Sillä harmonica sana tarkoittaa muissa kielissä huulien välisissä soitettavaa haitarin esiastetta, ”siementä”. Virolaiset olivat tässä tietävämpiä. Harmonicasta tuli suupill ja acordeonista löötspill. Myös nuo vierasperäiset nimet ovat kai Virossa käytössä.
  Jari Sillanpää lauloi ”naapurissa soi accordeon…” Kun olen kysynyt joiltakin suomalaisilta mikä siellä soi, monikaan ei tiedä. Hector tiesi sanoittaessaan, ettei siihen voi laittaa harmonikka (= huuliharppu) kun kurtusta puhutaan ja Pariisissa ollaan.
  Myöhempinä aikoina ja varsinkin nykyään vierasperäiset sanat kelpaavat jo suomenkieleen. Caset sanasta tuli kasetti, cd, televisio (näköradio ei enää saanut kannatusta), internet, bluetooth ym. ym.
  (Muuten, Harald Sinihammas (Bluetooth) oli Tanskan ja Norjan yhdistänyt Tanskan muinainen kuningas viikinkiajalla)

  Mutta kummallisiakin suomennoksia vielä on kuten tietokone (computer), joka antaa täysin väärän käsityksen. Sen sijaan lentokone on kone joka lentää. Ilmalaiva ei jäänyt käyttöön.
  Sysmässä toimiva harmonikkamuseo (vanhalla kielellä) on oikeutetusti huuliharppumuseo, vaikka siellä muutama akordeonkin taitaa olla.
  Alkakaamme puhua akordeonista. Ja seuraavan 150:n vuoden aikana harmonikasta tulee oikea käsite, nykyinen huuliharppu. Ja pidetään kultainen harmonikka-kilpailu. Niitähän on kullanvärisinä jo nyt saatavissa.
  Virheitä sattuu, mutta virheet on korjattavissa. Olihan ensin laukonpeura, josta tuli valkohäntäpeura, jota nyt muutetaan innolla valkohäntäkauriiksi, jotta nimi viittaisi oikeaan sukuun.

  Hyvää Runebergin päivää kaikille,
  Toivottaa
  sihteeri vielä vähän aikaa.

« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Kuka keksi harmonikan