Blogi

« aihelistaan

Terveiset Ilmajoelta Speleistä 9.-11.8.2019


 • nimimerkki

  Juhani Niskanen

  17.8.2019 klo 19:57
  Spelien suojelija Paula Risikko kirjoittaa tervehdyksessään mm: "Tänä vuonna teemasoittimena on huuliharppu, joten kaikki huuliharpun soittajat ovat Ilmajoella Speleissä. Huuliharpun soitto on mielestäni aina yhtä hämmästyttävää ja ilahduttavaa!"

  Spelit oli kansanmusiikin juhlaa. Konsertteja ja pelimannisoittoja sooloina tai ryhminä. Kilpailuja 1- ja 2-rivisillä, mandoliinilla ja huuliharpulla. Huuliharpun SM-kilpailut voitti Reijo Haukia, Pyhäntä. 2. Aimo Varila, Alajärvi. 3. Jouni Rinne, Joutsa, Mäntyharjun Huuliharpistit. Osallistujia oli 8.

  Speli-kilpailut poikkeaa MunnariTreffeistä paljon. Yhtyesarjaa, naisten ja nuorten sarjaa eikä kromaattista tai bluessarjaa ole. Keskitytään täysin kansanmusiikkiin soolosoittoon. Esitettävien kappaleiden toivotaan olevan perinteistä kansanmusiikkia.

  2-rivisillä soitetaan suomalaista vanhaa kansanmusiikkia melodiaa kompaten. Diatonisella harpulla ei kai ole omaa vakiintunutta yhtä ja ainoaa kansanmusiikin soittotyyliä. Olisiko harppua "oikeaoppisesti" soitettava 2-rivistä jäljitellen, melodia-kielikomppi yhdistelmällä.

  Diatonisella soitamme Munnareilla monenlaista ja -tyylistä musiikkia, tangosta humppaan. Siksi olisi hyvä pitää hengissä omat Munnarimme. Huuliharppu taipuu moneksi. Monimuotoisuus ja monipuolisuus huuliharpun soitossakin lisää kiinnostavuutta.

  Mutta samalla on tietenkin arvostettavaa että Spelit kunnioittaa perinteitä ja säilyttää ja pitää hengissä rikasta kansanmusiikkikulttuuria. Spelien toivomme siksi säilyttävän oman erityislaatuisuutensa omine piirteineen muutosvaatimusten paineissa. Kiitos talkooväelle hyvin järjestetystä kansanmusiikkitapahtumasta!

  pelimanniterveisin Juhani Niskanen Mäntyharju

 • nimimerkki

  Sihteeri

  18.8.2019 klo 14:00
  Ylläpitäjä on muokannut tätä viestiä.
  Kirjoitin tästä aiheesta jo ennen Spelejä. Onneksi se ei koskaan tullutkaan perille, koska nyt joku oliisi ehkä loukkaantunut.
  On hyvä, että huuliharpulle ja eri soittotyyleille on omat sarjansa jo tuomaritehtävääkin ajatellen.
  Ehän Kalevan kisoissakaan kilpailla kuka hyppää enemmän ja parhaiten. On pituus- korkeus- ja seiväshyppy, kolmiloikka ja syrjähyppy jne. Olkoon kromattinen harppu vaikka se seiväs, apuahan siitä on. Kaikille löytyy omat mestarinsa kulloisenakin ajankohtana.
  Huuliharpunsoitossa meillä puuttu vielä klassisen soiton sarja kun ei taida olla siihen soittajia. Kaikki Pärnun festareilla kävijät tietävät ettei yleisessä sarjassa suomalaisella polkan soitolla oikein pärjää jos muita osallistuu. Onnittelut vaan kaikille Pärmnussa menestyneille kuitenkin.

  Suomen huuliharpistit tekee työtä huuliharpun soiton edistämiseksi ja arvostettavaksi soittimeksi musiikkityylistä riippumatta. Yhdistyksemme on myös Kansanmusiikkiliiton jäsen. Saimme tänä vuonna Speleissä kansanmusiikkisarjassa kaksi jäsentämme palkintosijoille, ja olkaamme taas ylpetä ja tytyväisiä.
  Onnea Aimolle ja Jounille. Ja onnittelut myös Reijo Haukialle, jolle mestaruus oli jo ainakin kolmas.

  Hallitus on ehkä jo aloittanut ensi vuoden SM-kisojen suunnittelun. Pidetään nuorille sarja avoinna, jos siihen joku tulisi. Nuoriahan me kaivataan.
  S

« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Terveiset Ilmajoelta Speleistä 9.-11.8.2019