ENKEL ja Huuliharpistit 9.3.2024

9.3.2024 klo 14


Mäntyharjun Kulttuurisali Kompantie 22 täyttyy pelimannimusiikista!

Konsertti kulttuurisalissa la 9.3. klo 14.00 alkaen. Konserttiin on vapaa pääsy.

Mäntyharjun Huuliharpistien ja ENKEL-yhtyeen yhteistyö käynnistyi viime kesänä Helsingissä, Oodissa järjestetyssä Aineettoman kulttuurin valtakunnallisessa pääjuhlassa. Samaisessa juhlassa pelimannityylinen huuliharpunsoitto julistettiin virallisesti kansalliseksi eläväksi perinnöksi ja Huuliharpistit saivat kunnian esiintyä tilaisuudessa.

Mäntyharjun Huuliharpistit on esiintynyt eri kokoonpanoissa ja soolosoittajina vuodesta 2003 alkaen yhteensä lähes 700 kertaa. Nykyään yhtyeessä on kahdeksan jäsentä, 4 ykkös- ja kakkosäänen soittajaa, 2 sointuharpun soittajaa ja 2 bassoharpun soittajaa.

Vuonna 2008 yhtye palkittiin Mäntyharjun kunnan Kulttuuri-palkinnolla ja stipendillä. Yhtye on esiintynyt Kaustisen Kansanmusiikkifestivaaleilla vuodesta 2009 alkaen kuusi kertaa. Vuodesta 2004 alkaen Mäntyharjun Huuliharpistit on voittanut eri kokoonpanoilla ja soolosarjoissa yhteensä 106 pokaalia.

ENKEL on herkkä ja hersyvä pelimanniyhtye, jonka ohjelmisto koostuu hittikappaleista aina 1800-luvulta 2020-luvulle asti. ENKELin neljä persoonallista muusikkoa luottavat perinteeseen, luovuuden voimaan ja toisiinsa – ENKELissä jokainen on supersankari omalla laillaan. ENKEL-yhtyeen kokoonpano Leija Lautamaja (3-rivinen haitari, laulu), Miia Palomäki (2,5-rivinen haitari, laulu), Maija Pokela (kantele, laulu) ja Iida Savolainen (alttoviulu, laulu)

Yhtye käyttää ennakkoluulottomasti hyväkseen epätavallisen instrumentaationsa moninaisia mahdollisuuksia ja viimeistelee sointinsa milloin kauniisti yhteen soivalla ja milloin tarkoituksenmukaisesti dissonoivalla laulullaan. Kappaleiden aiheet vaihtelevat heinälatoromantiikasta sanattomiin ja sanallisiin rakkauslauluihin sekä riipivästä ikävästä hikiseen hiihtokilpaan.

ENKEL on esiintynyt Mäntyharjussa viime kerralla vuonna 2021, joten pitkästä aikaa mahdollisuus päästä nauttimaan heidän soittoaan Kulttuurisalissa.

Tämä yhteistyö jatkuu myös vuoden 2024 Kaustisen kansanmusiikkifestivaaleilla (Kaustinen Folk Music Festival)

(ENKEL) Maarit Kytöharju

#mäntyharju #kulttuurikevät2024